Pārtika

Sākums/Pārtika/Bioetanola raudzēšanas tehnoloģija

Bioetanola raudzēšanas tehnoloģija

Bioetanola raudzēšanas tehnoloģija

Produkta pārskats:

LU izsludina licences piedāvājumu jaunai bioetanola raudzēšanas tehnoloģijai. Atbildes uz specifiskiem jautājumiem var sniegt projekta vadītājs Aleksandrs Rapoports. E-pasts: rapoport(@)mail.eunet.lv

  • Ievadteksts (280 simboli max):

    LU izsludina licences piedāvājumu jaunai bioetanola raudzēšanas tehnoloģijai. Atbildes uz specifiskiem jautājumiem var sniegt projekta vadītājs Aleksandrs Rapoports. E-pasts: rapoport(@)mail.eunet.lv

  • Cenas diapazons: sarunu procedūra
  • Atslēgas vārdi: Bioetanols, raugs, biotehnoloģijas
  • Pētījumu veic: LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūts
  • Kontakta telefons: +371 29 84 49 24 (Jānis Bikše)
  • Kontakta e-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.

Apraksts

21. gadsimtam raksturīgi aktīvi ieguldījumi alternatīvos enerģijas veidos, tostarp bioenerģētikā, kas ir galvenā prioritāte inovatīvā ekonomikas attīstībā. Pastiprināta dažādu izmešu nokļūšana vidē un vienlaikus pieaugošais nestabilais naftas tirgus, kurināma krīze un ierobežotie naftas resursi rada nepieciešamību meklēt alternatīvus, ekoloģiski daudz tīrākus, degvielas veidus. Pie tiem pieder bioetanols, ko iespējams iegūt no augu valsts izejvielām. Latvijas Universitātes pētnieki selekcijas rezultātā izvēlējās produktīvāko Saccharomyces cerevisiae rauga celmu ar afektīvāku etanola sintēzi, tāpat izskaidroti galvenie fizioloģiskie parametri (temperatūra, barotnes pH, saraudzējamā substrāta sākuma koncentrācija). Noskaidrots, ka raugi, kasi pakļauti osmotiskam un siltuma šokam, efektīvāk izmantojami rauga fermentācijas procesā. Humusvielu pievienošana fermentācijas videi paaugstina raugu fizioloģisko aktivitāti un palielina etanola sintēzi. Pierādīts, ka fermentācijas procesā izmantojot immobilizētus raugus, saražoja vairāk etanola, nekā intaktie un dehidrētie mikroorganismi.